React voor websites en webapps

Wat is React?

React of ReactJS is een Javascript bibliotheek die voornamelijk gebruikt wordt voor het maken van gebruiksvriendelijke user interfaces en single page applications (SPA’s) aan de hand van componenten. De mogelijkheden van React zijn onbeperkt. Developers kunnen het gebruiken om vrijwel alle digitale oplossingen te bouwen. En tóch haalt het zijn kracht uit de optimale herbruikbaarheid van functionaliteit. 

Naast Angular en Vue is React trouwens één van de drie grootste spelers op de markt. Wist je trouwens dat React een product is van Facebook? De twee grootste en bekendste voorbeelden van React zijn zonder twijfel Facebook en Instagram. Maar de lijst met bekende React-applicaties is eindeloos: Airbnb, Dropbox, BBC, Netflix, Paypal, Tesla, WhatsApp …

Wat kan React?

De functionaliteiten van ReactJS zijn echt oneindig. Maar de vraag is: waarvoor is het initieel gemaakt? De meeste applicaties die we vandaag kennen, hebben een webomgeving. Dit is een omgeving waar een gebruiker via een browser gebruik van kan maken. Je meldt je aan en je kan met een werkende internetverbinding (en soms zelfs zonder) de applicatie gebruiken, zonder iets te moeten downloaden. En dit allemaal via de browser. De taal die hiervoor gebruikt wordt, is Javascript. Die taal zit in elke browser namelijk automatisch ‘ingebakken’. De bibliotheken zijn gemaakt aan de hand van Javascript en kunnen daarom alles wat Javascript kan.

Maar de manier waarop React in elkaar steekt, maakt het voor ons mogelijk om complexe taken op een vlotte manier te bouwen en uit te voeren. Zo kunnen we snellere, betere en stabielere software beschikbaar maken voor gebruikers. React fungeert als twee dingen:

  1. Een structuur om op te bouwen. Letterlijk en figuurlijk heeft het bepaalde richtlijnen en een code structuur zodat developers snel en eenvoudig kunnen schakelen. Dit door code te schrijven die nog altijd performant en herbruikbaar is. We volgen een stramien, maar houden nog altijd genoeg vrijheid over om eigen keuzes te maken.
  2. Een template met verborgen features. React doet veel op de achtergrond. Dingen die elke applicatie nodig heeft of baat bij kan hebben. En dat doet het zonder dat developers iets moeten configureren. Het geeft de mogelijkheid om te focussen op de functionaliteit van de code en niet de onnodige configuratie van projecten die frequent dezelfde zijn. De mogelijkheid bestaat wel om die configuratie toch zelf aan te passen, indien gewenst.

Wanneer kies je voor React?

Wil je eerder een basic website maken met weinig tot zelfs geen functionaliteit die gebaseerd is op Javascript? Dan is React waarschijnlijk niet de beste keuze. Er zouden immers veel features zijn die je niet gebruikt en sommige instellingen zouden je zelfs eerder kunnen afremmen. Dit omdat een basis website niet het oorspronkelijke doel is van React. Je kiest dan beter voor de klassieke oplossingen zoals werken zonder een Javascript framework of voor een andere, “kleinere”, speler op de markt zoals Svelte die hier perfect voor past. 

Heb je nood aan herbruikbare code in de vorm van componenten of is je doel het opzetten van een applicatie, CMS, SPA, … dan is React zonder twijfel de ideale oplossing. Wil je een website bouwen met meerdere pagina’s, waar SEO en optimalisatie van bestanden/assets zeer belangrijk zijn, kan je kan zelfs een stapje verder gaan en kiezen voor Next.js. Dit is een framework gebaseerd op ReactJS, dat gemaakt is voor het optimaliseren van je website.

Om met React te kunnen starten heb je wel nood aan een grondige kennis van Javascript, meer specifiek ES6. De ondersteunende talen zoals HTML en CSS komen ook van pas, maar in mindere mate. React kan je zeer makkelijk combineren met elke CSS setup, al dan niet met een framework, naar keuze.

Voor- en nadelen

De voordelen van React:

  • Promoot het hergebruik van code en functionaliteit via het gebruik van componenten
  • Maakt het opzetten van dynamische applicaties een stuk makkelijker
  • Legt de focus op de performantie en snelheid van je applicatie
  • Kan zo worden opgezet dat testen snel en eenvoudig implementeerbaar zijn
  • Heeft een zeer grote community, wat dan weer zorgt voor veel online documentatie en tutorials
  • Heeft een vrij lage instapdrempel als er reeds kennis is van Javascript
  • Kan rekening houden met SEO en accessibility

De nadelen:

  • Kan soms verkondigd worden als de oplossing voor alles, wat zeker niet het geval is
  • Combineert Javascript en HTML in een eigen taal (JSX). Dit kan voor sommige developers even aanpassen zijn in het begin
  • Is iets gevaarlijker bij het bouwen van grotere applicaties, waar meer rekening gehouden moet worden met “state” en “rendering”. Bij foutief gebruik kan dit zorgen voor performantieproblemen
  • Doet niets op het vlak van UX en UI, dus die kennis moet zeker bij de developer(s) zelf aanwezig zijn

Conclusie

React stijgt elke dag in populariteit. Het is en blijft een toekomstgerichte en stabiele keuze voor de ontwikkeling van applicaties, websites, online shops … 

Heb je kennis van Javascript? Dan zal je snel kunnen schakelen. Als Javascript jou nog niet bekend is, kan je gelukkig terugvallen op allerlei online documentatie en tutorials (zowel in geschreven als in video vorm). Het biedt ontzettend veel mogelijkheden die elke dag door duizenden developers uitgebreid en ondersteund worden.

Een nieuwe applicatie of website nodig, maar niet veel ervaring met web development?

Contacteer ons, dan kunnen we samen jouw wensen bespreken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Altijd al willen weten waar we ons allemaal mee bezig houden doorheen het jaar? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en krijg al ons nieuws, vers van de pers.

Style elements blue