Google Search Console

Wat is Google Search Console?

Tot 2015 ging Google Search Console (GSC) door het leven onder de naam Webmaster Tools. Met Search Console breng je gemakkelijk alle technische verbeterpunten in kaart. Als je daarmee aan de slag gaat, zal de vindbaarheid van je website er zienderogen op vooruit gaan. Google Search Console is dus een goede raadgever voor je SEO-strategie.

Site-eigendom verifiëren

Voor je met Google Search Console kan starten, moet je bewijzen dat je de eigenaar bent van je website. Er zijn verschillende verificatiemethoden waarmee je dit kan aantonen.

Als je nog niet veel ervaring hebt met de code van een website, kan je hiervoor best een webdeveloper inschakelen. Google licht stap voor stap de verschillende verificatiemethoden toe op haar website. Denk eraan om daarna ook nog de koppeling te leggen met de andere Google-producten. Dankzij de koppeling met Google Analytics kan je daar completere rapporten raadplegen met waardevolle informatie. Leg ook de koppeling met Google Ads om daar meer inzicht te krijgen in de prestaties van zowel organische als betaalde zoekopdrachten.

SEO met Google Search Console

Na de verificatie ben je klaar om Google Search Console in te zetten voor je zoekmachineoptimalisatie. De tool is heel veelzijdig, want je kan onder andere:

  • Controleren welke pagina’s een 404-foutmelding geven
  • Instellen welke pagina’s Google wel en niet mag indexeren
  • Een sitemap toevoegen of je sitemap updaten
  • De prestaties van je zoekwoorden opvolgen
  • Google de opdracht geven om je website te crawlen

Google Search Console biedt nog veel meer functionaliteiten voor SEO. Wij overlopen hier welke parameters je best overloopt om de vindbaarheid van je website op punt te stellen.

Prestaties

In het prestatierapport krijg je snel een overzicht van de belangrijkste statistieken. Je vindt er het aantal vertoningen van je website, alsook de click-through rate en je gemiddelde positie in de zoekresultaten. Ook interessant om te weten is welke zoekopdrachten het meeste kliks naar jouw website genereren en welke pagina’s de hoogste klikfrequentie hebben.

URL-inspectie

Zoekmachines als Google verzamelen hun data door webpagina’s te crawlen, waarna ze de gevonden inhoud indexeren. Dat betekent dat Google de inhoud analyseert, evalueert en opslaat in de index. Enkel als google een pagina geïndexeerd heeft, kan deze verschijnen in de zoekresultaten. Je wilt dus dat Google je pagina’s indexeert, want anders is je website onvindbaar. Anderzijds zijn er ook pagina’s die niet geïndexeerd mogen worden. Je wilt bijvoorbeeld niet dat bezoekers via de Google zoekresultaten terechtkomen op een bedankt-pagina.

Met de URL-inspectietool van Google Search Console kan je achterhalen of Google een bepaalde URL geïndexeerd heeft. Als er iets misloopt bij de indexatie, kan je hier gelukkig ook terugvinden waarom. Oef! Daarnaast gebruik je URL-inspectie om te achterhalen of een pagina fouten bevat in de gestructureerde gegevens. Dit zijn extra elementen die toegevoegd worden aan de zoekresultaten, zoals bijvoorbeeld de prijs.

Rich snippets

Ook handig: heb je een bepaalde pagina geüpdatet en wil je dat Google deze opnieuw indexeert? Dan kan je dat met de URL-inspectietool aanvragen!

Indexdekking

In het rapport “Indexdekking” vind je de indexstatus van alle URL’s die Google bezocht heeft. Zo weet je meteen welke pagina’s niet geïndexeerd worden en dus niet in de zoekresultaten verschijnen. Pak deze pagina’s zo snel mogelijk aan, anders zijn ze niet vindbaar in Google! De indexstatus kan fout, geldig met waarschuwing, geldig of uitgesloten zijn. En natuurlijk het aller-allerbelangrijkst: je vindt er ook terug waarom bepaalde pagina’s al dan niet geïndexeerd zijn.

Site-vitaliteit

Gezien de laadtijd van je pagina’s belangrijk is voor SEO, mag ook het rapport ‘Site-vitaliteit’ niet ontbreken. Daar ontdek je per type apparaat (mobiel en desktop) welke pagina’s qua snelheid verbetering nodig hebben. Door de snelheid aan te pakken zullen de prestaties en gebruikservaring van je website sterk verbeteren.

Mobiele bruikbaarheid

Zoekmachines hechten veel belang aan de mobielvriendelijkheid van je website. Dankzij Search Console kan je gemakkelijk te weten komen hoe het daarmee gesteld is. In het rapport ‘Mobiele bruikbaarheid’ ontdek je eventuele fouten, zoals bijvoorbeeld tekst die te klein is voor een goede leesbaarheid. Laat deze adviezen zo snel mogelijk opvolgen door een developer, want een slechte gebruikservaring kan je heel wat websitebezoekers kosten.

Mobielvriendelijkheid Google Search Console

SEO is groeien op lange termijn

Wij bevelen aan om maandelijks de hierboven vermelde parameters te checken en waar nodig bij te sturen. Zoekmachine optimalisatie is immers een langetermijnstrategie. Er kan wat tijd overheen gaan voor je grote veranderingen merkt, maar eens je een goede positie bereikt hebt zal je websiteverkeer een flinke boost krijgen. Om deze goede positie te behouden, is het dan wel belangrijk om regelmatig aandacht te blijven besteden aan je SEO.

Laat je het liever over aan een SEO-specialist?

Verhoog je websiteverkeer met een sterke SEO-strategie! Contacteer ons voor deskundig advies op maat.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Altijd al willen weten waar we ons allemaal mee bezig houden doorheen het jaar? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en krijg al ons nieuws, vers van de pers.

Style elements blue