Drupal 9 release

Wat is Drupal?

Drupal is een populair open source content management systeem (CMS) van Belgische makelij, dat zeer krachtig en gebruiksvriendelijk is om de inhoud van je website gemakkelijk zelf te kunnen beheren. Door de grote wereldwijde community blijft het platform met ongeziene snelheid evolueren. Zo kan je website steeds de laatste trends volgen. The sky is the limit, want de toepassingen van dit CMS zijn oneindig, van eenvoudige website tot complexe webshop.

Er zijn nog meer redenen waarom Drupal een duimpje omhoog verdient. We zijn fan van Drupal als sterk CMS. We hebben dan ook al vele jaren op de teller in het bouwen van kwalitatieve Drupal websites, webapplicaties en webshops.

Dus, nu is Drupal 9 er?

De lancering van Drupal 9 vond plaats op 3 juni 2020. Waarom zijn we zo blij? Drupal 9 maakt eindelijk schoon schip en laat de zware en verouderde code uit vorige versies definitief achter zich. And it keeps getting better:

  • Veel eenvoudiger in gebruik, met een fijnere gebruikerservaring tot gevolg;
  • Nieuw modern thema voor betere toegankelijkheid (WCAG) en meer flexibiliteit;
  • Verbeterde veiligheid en privacy omdat er afscheid werd genomen van oude code;
  • De mobile-first design aanpak in Drupal 9 zorgt voor snellere en betere prestaties;
  • Langdurige support en eenvoudig up-to-date blijven in de toekomst.

Dit laatste puntje verdient toch wel wat extra aandacht. De upgrade naar Drupal 8 zal namelijk de laatste grote horde zijn die je moet nemen in de Drupal-reeks. Toekomstige updates zullen veel vlotter verlopen door de ingebouwde compatibiliteit sinds Drupal 8.

Maar jouw website draait op Drupal 8?

Als jouw Drupal 8 website helemaal up-to-date is, zal de migratie naar Drupal 9 vlot verlopen. Net als een toekomstige migratie naar versie 10, 11 en 12 trouwens. Enkel de eventuele modules op maat zullen onze webontwikkelaars even apart moeten bekijken.

Neem even contact op voor een evaluatie van jouw website. Onze developers nemen graag jouw website even onder de loep om je te vertellen hoe de upgrade naar de nieuwe versie dient te verlopen. Zo kan je tijdig en met een gerust hart aan de migratie beginnen.

Zit je nog op Drupal 7?

Dan is het wel tijd om een versnelling hoger te schakelen, want binnenkort wordt Drupal 7 niet meer ondersteund en krijgen deze websites ook geen (beveiligings)updates of bugfixes meer. Dit heeft ook een impact op je positie in Google. Van zodra Google jouw website als onveilig beschouwd, zal jouw website hiervoor ook afgestraft worden in de zoekresultaten.

Dat is natuurlijk wel een rood kruisje in jouw agenda waard, want een upgrade van Drupal 7 naar 9 is niet zomaar mogelijk. De architectuur van Drupal 9 is zo veranderd, dat je website terug vanaf het begin opgezet moeten worden. De Drupal-community voorziet wel de nodige migratie tools zodat naast de inhoud zoals pagina's of blogs, ook instellingen en structuren overgezet kunnen worden. De kost van een migratieproject is afhankelijk van de structuur van jouw Drupal website.

Dit is een ideaal moment om je website opnieuw onder de loep te nemen. Sluit je website nog voldoende aan bij je doelstellingen? Past je website visueel nog bij het imago van je bedrijf? Op deze manier kan je deze upgrade alleszins combineren met een grondige make-over. Twee vliegen in één klap.

Geef ons tijdig een seintje zodat we je hiermee helpen en jij op je twee oren kan slapen.

UPDATE: De Drupal Association kondigt aan dat de ondersteuning voor Drupal 7 een jaar langer wordt voortgezet, waarbij het Coronavirus als reden naar voren wordt geschoven.

Oké, Drupal 9 it is!

Maar wat nu?

Drupal 9 is een hele goede keuze als platform voor jouw website. De keuze voor een goede Drupal partner, die je helpt met het maken van de juiste keuzes, is daarin minstens zo belangrijk. Blijf daarom niet zitten met je vragen, maar contacteer ons zodat we samen kunnen bekijken wat de beste oplossing is in jouw situatie.

Draait jouw website nog op Drupal 7 of 8?

Style elements blue

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Altijd al willen weten waar we ons allemaal mee bezig houden doorheen het jaar? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en krijg al ons nieuws, vers van de pers.

Style elements blue