Drupal 9: wat kan je verwachten?

5 min.

De overgang van Drupal 7 naar Drupal 8 enkel jaren terug betekende héél wat werk op je website en veel mensen vragen zich daarom terecht af wat de overgang naar Drupal 9 zal inhouden. Met een releasedatum in juni 2020 komt deze overgang namelijk wel aardig dichtbij. Sinds de komst van Drupal 8, gaat Drupal echter anders om met zijn upgrades naar nieuwere versies en dat doen we hier graag even uit de doeken.

Hoe garandeer je een vlotte overgang naar Drupal 9?

Om te beginnen met het goede nieuws. Een overgang of migratie van Drupal 8 naar Drupal 9 zou in principe feilloos moeten verlopen. De laatste versie van Drupal 8 (8.9) zal namelijk de eerste versie zijn van Drupal 9 (9.0). Inderdaad, een beetje verwarrend, maar er zit meer achter dan je denkt.

Waar zit het verschil dan tussen Drupal 8 en Drupal 9?

Drupal maakt als systeem gebruik van een bepaald framework, een technisch kader aan afspraken. Hiervoor maakt Drupal 8 altijd al gebruik van Symfony 3 als dependency. Voor Drupal 9 zal dit geüpdatet worden naar Symfony 4, naast de nodige PHP en twig updates. Ook de laatste versie van Drupal 8 kan perfect draaien op deze laatste versie van Symfony 4.

Daarnaast zit het grote verschil er in dat Drupal 9 een hoop oude code heeft opgekuist. In de loop der jaren worden er telkens nieuwe features toegevoegd aan Drupal, hierdoor ontstaat er ook een hoop code die eigenlijk niet meer relevant is. In Drupal 9 is deze helemaal weg zodat er verder met een schone lei gewerkt kan worden.

Waarom dan Drupal 9?

Algemeen gezien worden in Drupal 9 ‘versies’ anders bekeken. Vanaf deze nieuwe versie zullen updates steeds mogelijk zijn, dus ook naar Drupal 10 zal je naadloos kunnen upgraden. Eigenlijk is in Drupal 9 het volledige systeem herbekeken waardoor ze nu op een andere manier aan de slag gaan, een manier waar je als eindgebruiker dus steeds nieuwe updates krijgt zonder dat je programmatie een houdbaarheidsdatum heeft. Zelf vergelijken ze het op hun eigen website als een trein die nu geen eindstation niet meer heeft. Handig toch?

Vroeger was dit anders. Een migratie van Drupal 7 naar Drupal 8 is helemaal niet eenvoudig te noemen. Het kan soms zelfs kostenefficiënter zijn om in Drupal 8 from scratch te beginnen.

Drupal 9 roadmap

Ok, ik wil Drupal 9, wanneer krijg ik die? 
Wel, als je helemaal experimenteel wilt zijn, dan kan je nu reeds de beta versie downloaden. Hier zitten wel nog wat foutjes in en kan je deze dus best nog niet op een productie omgeving draaien. Markeer wel 3 juni 2020 in je agenda, want dan lanceert Drupal 9 écht officieel. Dan moeten wel nog alle contrib modules volgen - modules die door de community zijn toegevoegd. Gelukkig zijn er ondertussen al veel die een Drupal 9 versie hebben voorzien.

Hoe migreer ik van Drupal 8 naar Drupal 9?

Om over te gaan naar Drupal 9: 

  • Updaten naar de laatste versie van Drupal 8
  • Modules updaten naar de laatste versies
  • Updaten naar eerste versie Drupal 9 = laatste versie Drupal 8
  • Modules en custom code nagaan 

Hierna ben je helemaal klaar om op de Drupal 9 trein te springen.

Wat als ik nog op Drupal 7 zit?

Wees gerust, je huidige Drupal 7 of 8 website blijft nog helemaal ondersteund tot 2021. Zit je nog op Drupal 7? Dan raden we je aan om reeds de overstap naar Drupal 8 te maken, zodat je zeker in de toekomst ook een veilige website hebt. Deze migratie is echter niet eenvoudig, vermits er een groot verschil is tussen Drupal 7 en Drupal 8. Naar de toekomst toe zal dit dus beter worden en zal een overstap van Drupal 8 naar 9 zal een stuk eenvoudiger zijn. Er is dus geen reden om te wachten tot Drupal 9 uitkomt.

Concreet volgen we het bij Duo verder op en houden we je ook steeds op de hoogte naar verdere upgrades toe. De eerste experimenten met Drupal 9 beta versies beloven al veel goeds, maar we willen zeker zijn dat er geen problemen opduiken. 

Keep you posted!