cms systeem

In het digitale tijdperk is een website zonder contentmanagementsysteem, afkort CMS, ondenkbaar. Een CMS website biedt immers de mogelijkheid om zelf aanpassingen te doen en inhoud toe te voegen. En dat is nodig, want met een dynamische website oogst je beduidend meer succes dan met een statische website. Daarnaast is het niet handig om voor elke update naar je websitebouwer te bellen. 

Heb je dus besloten dat de keuze uitgaat naar een CMS website? Dan is de volgende vraag: hoe kies je het juiste contentmanagementsysteem? Gelukkig biedt dit blogartikel het antwoord!

1. Gebruiksvriendelijkheid

Het grote voordeel van een CMS website is dat je zelf inhoud kan toevoegen om je site up-to-date te houden, zonder dat technische kennis vereist is. Dit heeft twee grote voordelen: je bent minder afhankelijk van de websitebouwer en je kan je website frequent updaten, zodat de vindbaarheid van je site verbetert. Om hierin snel en gemakkelijk je weg te vinden, is gebruiksvriendelijkheid erg belangrijk. 

Bekijk daarom of je:

  • Eenvoudig webpagina’s kan toevoegen, aanpassen, personaliseren en verwijderen;
  • Tekst, afbeeldingen en video’s kan toevoegen en updaten. Hou ook rekening met de schaalbaarheid van afbeeldingen, zodat je het gewenste formaat kan bepalen;
  • Tekst kan opmaken en links kan toevoegen;
  • De publicatie van (blog)artikels een uitgestelde datum kan geven, zodat je ze op voorhand kan klaarzetten en inplannen.

2. SEO-vriendelijkheid

Neem de SEO-vriendelijkheid van het contentmanagementsysteem zeker mee in je beslissing. Dankzij SEO of zoekmachine optimalisatie is je website beter vindbaar, waardoor je meer websitebezoekers zal hebben. En dit zorgt natuurlijk voor betere resultaten. Voor SEO hou je best rekening met volgende mogelijkheden:

  • Je kan de URL’s zelf aanpassen, waardoor je erin kan vermelden waar de pagina over gaat;
  • Kan je de pagina’s voorzien van unieke titels, beschrijvingen (meta-descriptions) en metatags?
  • Heeft het CMS systeem geïntegreerde features die het mogelijk maken om de website gemakkelijk te optimaliseren voor zoekmachines? Hierbij denken we aan het toevoegen van paginabeschrijvingen, titels, alt-tags voor afbeeldingen …
  • Kan je 301-redirects instellen als je de URL van een pagina verandert?
seo vriendelijk cms

3. Waarvoor zal je CMS dienen?

Wil je een webshop of een website bouwen? Een webshop vereist immers een ander soort CMS dan een website. Daarnaast zijn ook de omvang en complexiteit van een website of webshop belangrijke factoren voor het kiezen van een CMS. Zal je website bijvoorbeeld ook formulieren bevatten die bezoekers moeten invullen om hun gegevens achter te laten? Dan moeten de systemen of extra software die hiervoor nodig zijn, natuurlijk ook te integreren zijn in het CMS. Daarnaast zal je website hoogstwaarschijnlijk ook dienen voor mobiele bezoekers. Kies daarom een contentmanagementsysteem waarmee het mogelijk is om een responsive webdesign te voorzien.

cms systeem voor website of webshop

4. Veiligheid

CMS systemen staan erom bekend geliefd te zijn bij hackers. Laat je hierdoor zeker niet afschrikken. Als je je CMS systeem goed beheert, kan je heel wat problemen voorkomen. De bekendere platformen, zoals Drupal en Wordpress, worden immers vaak geüpdatet om het systeem te beschermen. Daarnaast zijn er per CMS systeem nog andere mogelijkheden om je gegevens te beschermen. Hou hier zeker rekening mee als je een CMS kiest.

5. Kosten

Het grote voordeel van veel CMS systemen is dat ze open source zijn, waardoor de code openbaar staat en iedereen het vrij kan downloaden en gebruiken. Hierdoor zijn er heel wat gratis thema’s en modules kosteloos beschikbaar, zeker bij de bekendste systemen Drupal en Wordpress. Als je je pagina’s echt wil personaliseren, zijn hier vaak wel kosten aan verbonden. Om het kostenplaatje van een website op maat te drukken, ga je best in zee met een websitebouwer die bekend is met het CMS systeem waarmee je je website laat maken. 

6. Support

Om 24/7 te kunnen rekenen op support, is het aan te raden om voor de bekendste CMS systemen te kiezen. Bij opensource systemen als Wordpress en Drupal staat immers een hele community klaar om je te helpen als er zich issues voordoen. Kies je voor een ander CMS, ga dan na of ze goede support bieden. Vertrouw niet zomaar op de beloftes die ze rond support maken op hun website, maar lees ook de reviews zodat je echt kan vertrouwen op hun bereikbaarheid en hulp.

Bij de keuze van een CMS systeem moet je dus heel wat parameters mee in rekening nemen. Doe beroep op een specialist die je helpt bij je keuze en ervaring heeft met het CMS systeem.

Klaar voor een nieuwe Drupal of Wordpress website?

Style elements blue

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Altijd al willen weten waar we ons allemaal mee bezig houden doorheen het jaar? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en krijg al ons nieuws, vers van de pers.

Style elements blue